Søknad om å etablere et ukrainsk minnesmerke

Til det norske folk

- til alle kommunepolitikere

- til alle fylkespolitikere 

- til alle politiske parti på Stortinget

 

Vi søker med dette om å få tildelt et område i din kommune for å etablere et ukrainsk minnesmerke på norsk jord for den innsats de 1000-vis av ukrainere gjorde og som falt for et fritt Norge under den siste verdenskrig.  

Vi Support to the people of Ukraine har forsøkt å få forståelse hos Regjeringen for at Ukrainere fortjener et eget minnesmerke i Norge over de falne, de som gjorde en formidabel og uvurderlig innsats for et fritt Norge under 2. verdens krig.  Ukraina er et fritt folk, men Russland driver KRIG mot dette frie europiske nabolandet vårt.  Ukraina har aldri vært frivillig med i SovjetUnion.   Men vi har bare møtt en MUR av likegyldighet og ingen svar tilbake.

viking

En statue i hovedstaden Kyiv som viser vårt slektskap og forbindelse 1000 år tilbake.

I dag tillater de norske sentrale myndigheter seg å gi avslag på en søknad fra de ukrainske myndigheter om å få etablere et minnesmerke på Vestre Gravlund i Oslo med begrunnelse av at det allerede finnes et Sovjetisk minnesmerke !  Samtidig inviterer norske myndigheter ved flere anledninger både i nord og sør KUN russiske myndigheter til å markere freden.  Frigjøringen i Nord-Norge kan vi faktisk i stor grad også takke ukrainske soldater for !  Dette er dokumentert av forskere. Mer om ukrainsk innsats her.

Vi søker om å få etablere et minnesmerke over den ukrainske innsatsen under den siste verdenskrig i Norge og hedre den innsatsen Ukrainske soldater gjorde for vår frihet.  Når ikke den norske stat vil gi tillatelse til bygging av et slikt minnesmerke, søker vi din kommune.  Vi håper dette blir grundig behandlet og vurdert og hvis dere ikke finner mulighet håper vi på en uttalelse fra din kommune.

Det finnes ukrainske soldater og hærførere som har fått de de høyeste utmerkelser fra Sovjet-ledere for sin innsats i Norge, men av norske myndigheter ikke en gang TAKK. Skammelig.  I dag sier norske myndigheter den ukrainske stat må bruke det Sovjetiske minnesmerket i Norge.  Dette minnesmerke som russiske myndigheter bruker og som er i krig med sitt naboland Ukraina.

Vi arbeider hardt for å få etablert et ukrainske minnesmerke i Norge.  Vi ber ikke norske myndigheter å ta regningen for dette, men gi oss en tillatelse til å reise et slikt minnesmerke også for de 6000 ukrainske etterkommerne som lever i Norge i dag, slik at de kan få et sted å hedre sine forfedre og norske myndigheter et sted å takke Ukraina for innsatsen for vår frihet. 

Videre begrunnelse:

1) For det første tar den norske regjering feil fra et juridisk synspunkt. Selvfølgelig nekter vi ikke for at Ukraina ikke var en fri nasjon i Sovjet-perioden og var nesten fullstendig underlagt Moskva. Fra et rent legalistisk perspektiv var den Ukrainske sosialistiske republikken imidlertid gjenstand for internasjonal lovgivning under andre verdenskrig, og var også en av grunnleggerne til De forente nasjoner i 1945. Derfor er disse sammenligningene fra kulturdepartement med de tidligere Jugoslavia stemmer rett og slett ikke.  Dette må norske myndigheter sette en stopper for snarest og vise både respekt og støtte på dette området til Ukraina.

2) For det andre, fra politisk synspunkt - det er fullstendig feilt og galt av de norske myndigheter å fortsette å fremme denne forestillingen om at Ukraina og Russland var et folk, det sovjetiske folket - et kunstig konsept skapt av det sovjetiske regimet som ikke holder (dog for noen grunner til at de bare inviterer russere til relevante arrangementer i Kirkenes, ettersom det skjedde i 2019 med 75-årsjubileet for frigjøring av Finnmark). Og det er enda verre å ikke skille på det nåværende historiske øyeblikket mellom russere og ukrainere når Russland fortsetter sin aggresjon mot Ukraina, mens Ukraina ikke bare forsvarer sin egen frihet, men også den europeiske sikkerheten, inkludert Norges sikkerhet.

3) Og sist, men ikke minst: fra et moralsk synspunkt - når vi understreker dette selv, er det et historisk faktum at det ukrainske folket led de største tapene blant alle andre nasjoner under andre verdenskrig. Flere tusen ukrainere mistet livet på Norges territorium, blant annet under frigjøringen av Finnmark i 1944, samt ved å bygge infrastruktur i Norge som tvangsarbeidere. Det er sikkert at de fleste norske borgere vil støtte et lite takknemlig uttrykk fra Norge til disse ukrainerne.

Det er med tristhet vi leser på den ukrainske ambassades webside at de har møtt en "Mur av likegyldighet" fra norske myndigheter.  Vi har derfor en rekke spørsmål til den norske regjeringen som vi ikke enda har fått svar på:

1. Er det kunnskap det handler om?

2. Er det mangel på politisk mot ?

3. Eller er det rett og slett likegyldighet og mangel på å se rekkevidden av en slik tillatelse ?

Hvis du mener det samme som oss og støtter kravet om et eget ukrainsk minnesmerke, ser vi fram til å høre fra deg. Legg gjerne en kommentar under her.

 

Vi kommer tilbake med et webinar i forkant av det norske Stortingsvalget med dette som hovedtema. 

 

aldri mer

 

Comments powered by CComment